Ventilatie in de winter: Hoe vaak en voor hoe lang?

Zelfs bij temperaturen onder het vriespunt moeten huurders en huiseigenaren meerdere keren per dag ventileren om schimmelvorming te voorkomen. Maar niet te lang. Anders koelt het appartement af.

De ramen openscheuren bij ijzige temperaturen?

Ja, ventilatie is ook belangrijk bij temperaturen onder het vriespunt in de winter, verklaart de Vereniging van Private Builders (VPB) in Berlijn. Onafhankelijk van de buitentemperatuur moet de gebruikte en vochtige lucht altijd regelmatig uit de ruimte worden verwijderd. Omdat de luchtvochtigheid anders ideale groeiomstandigheden biedt voor schimmel.

Hoe ventileer je goed?

Het gebruikelijke advies is om meerdere keren per dag te ventileren. En tegelijkertijd, indien mogelijk, tegelijkertijd de tegengestelde ramen gedurende vijf tot tien minuten tegelijkertijd openen. Hierdoor ontstaat een tocht die de gebruikte lucht sneller de kamers uit transporteert.

Blaasventilatie of ramen op kiepstand?

Het is zinvoller om de ramen meerdere malen kort open te zetten dan ze enkele uren gekanteld te houden. Omdat de lucht door gekantelde ramen onvoldoende wordt ververst en de ruimten bovendien over een langere periode afkoelen. Het opnieuw opwarmen kost meer verwarmingsenergie – meer geld.

Hoe lang moet men in de winter ventileren?

Natuurlijk kunt u op ijzige winterdagen iets minder ventileren dan in de warmere herfst- of lentemaanden. Het non-profit adviesbureau co2online, bijvoorbeeld, verdeelt de optimale ventilatietijden als volgt: 8 tot 10 minuten in november meerdere keren per dag, 4 tot 6 minuten van december tot februari en 8 minuten in maart. In april en oktober zijn 12 tot 15 minuten optimaal.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *