Raam wassen zonder strepen 12 praktische tips

De zon toont het genadeloos: de film van vuil op de ruiten. Hoe u de ramen goed reinigt en de ruiten schoonmaakt – zonder strepen of strepen.

Schoon en streeploos: Als u het raam na het schoonmaken met warm water afspoelt, hoeft u zich geen zorgen te maken over strepen.

Het schoonmaken van ramen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Ongeschikte apparatuur, de verkeerde methode en ongeschikte reinigingsmiddelen laten vaak lelijke strepen achter op de ruit. Maar hoe is het goed? 12 praktische tips voor een beter zicht.

 1. Wachten op geschikt weer voor het reinigen van de ramen
  Ramen zijn gemakkelijker schoon te maken in een beetje zon zonder strepen. Want dan kun je die plekken goed zien, die opnieuw gepolijst moeten worden. Zelfs als de zon laag staat, zie je bij het afvegen strepen op het glas. Als de lucht grijs is, zijn ze moeilijk te zien, maar als de zon schijnt, droogt de reinigingsoplossing te snel en laat ze strepen achter.
 2. Neem de juiste doek voor het reinigen van de ruiten
  Bekersponzen mogen niet worden gebruikt voor het reinigen van ramen, omdat ze krassen kunnen maken op de ruit of het plastic kader. Een zachte doek of een spons zonder vacht is beter. Raamvodden en doeken hadden niet gespoeld moeten worden met een wasverzachter. Anders zijn de stroken voorgeprogrammeerd.
 3. Het juiste reinigingsmiddel voor het reinigen van ramen gebruiken
  De beste manier om de ramen te reinigen is een mengsel van vijf liter water met een paar druppels huishoudelijk wasmiddel en een beetje spiritus. Een speciale en duurdere glasreiniger is niet altijd effectief, maar eerder om snel kleine vingerafdrukken of vlekken te verwijderen.
 4. Gebruik niet te veel reinigingsmiddel voor de ruiten.
  Bij het gebruik van reinigingsmiddelen is de algemene regel: minder is meer. Omdat te veel van de oppervlakteactieve stoffen, zoals de detergenten worden genoemd, de oppervlakken besmeuren en zelfs sneller vuil aantrekken. De fabrikanten zijn hier bijzonder blij mee. Omdat mensen hun ramen dan vaker schoonmaken en geld uitgeven aan nieuwe schoonmaakmiddelen. Meestal volstaan een paar druppels.
 5. Schone ruiten van grof vuil
  Om grof vuil te verwijderen, worden de ruiten eerst van binnen en buiten gezeept met een gewone viscose of microvezeldoek. Een zogenaamde ring met een met lamsvel bedekte dwarsbalk vergemakkelijkt dit werk. Verwijder of droog de ruiten vervolgens zorgvuldig of droog de ruiten voordat u met de eigenlijke ruitenreiniging begint.
 6. Gebruik een zuigmond om de ramen te reinigen.
  Na het reinigen moet de ruit met helder warm water worden gespoeld. Waterresten worden verwijderd met een zeemleer, een absorberende en pluisvrije doek of keukenpapier. Een zuigmond met een vaste rubberen lip kan ook gebruikt worden om de ruit te drogen. Met een beetje oefening kun je het als een professional doen: Om dit te doen, trekt u de rakel van de bovenrand van het raam in kronkelige lijnen van links naar rechts langs het glas. Maar u kunt ook zonder trekker een perfect resultaat bereiken.
 7. Polijsten van de ruiten indien nodig
  Na goed werk met de afzuiger is het meestal niet nodig om het oppervlak weer af te vegen. Als er nog strepen te zien zijn…: Oma’s favoriete huishoudelijke remedie is het gebruik van een verfrommeld stukje krant. Droge microvezeldoeken of schone theedoeken zijn ook geschikt voor het polijsten.
 8. Ook het raamkozijn reinigen
  De kaders worden ofwel voor de ruiten ofwel voor of na de ruiten gereinigd. Als ze sterk vervuild zijn, moet dit van tevoren gebeuren, zodat de druppels reinigingswater gemakkelijk de ruiten kunnen bereiken. Anders is het ook voldoende om het raamkozijn aan het einde met een vochtige doek af te vegen. Belangrijk: Werk altijd van binnenuit en vervang het vuile reinigingswater.
 9. Een venster missen tijdens het reinigen van een nano-afdichtingskit
  Raamreinigers met nanodeeltjes beloven een lotuseffect. Regenwater rolt van de ruit af in plaats van er op te liggen. De ruit blijft langer schoon en hoeft minder vaak gereinigd te worden. De regenwervelschermen worden eenvoudig op de schone ruit gespoten of met een doek aangebracht. Het effect varieert afhankelijk van het reinigingsmiddel. Het grote nadeel van de methode: risico’s voor het milieu, mens en dier ontstaan door de aanwezigheid van nanotitaandioxide. Na verloop van tijd wordt het afgespoeld en komt het in de bodem, het grondwater en de bloedbaan terecht. Hoe schadelijk nanodeeltjes werkelijk zijn, wordt nog steeds onderzocht.
 10. Het tegelijkertijd wassen van gordijnen
  Bij deze gelegenheid kunt u de gordijnen afdoen, wassen en weer vers ophangen. Het eindresultaat: stralende raamfronten, heldere gordijnen en een frisse geur in de ruimte.
 11. Het schoonmaken van ramen om de twee maanden
  Ramen in een huis of appartement moeten regelmatig worden schoongemaakt, maar hoe vaak? Professionals raden aan om ze minstens om de twee maanden schoon te maken. Dit heeft vele voordelen. De ramen zijn minder vuil, het vuil zit niet zo stevig en de ruiten worden veel sneller schoongemaakt. In de praktijk ziet dit er echter anders uit. Sommige mensen maken vaker schoon omdat ze een helder uitzicht op prijs stellen. Anderen reinigen naar behoefte, velen slechts één keer in het voorjaar en één keer in de herfst. De frequentie is ook afhankelijk van de positie van de ramen. Ramen op de begane grond, in de kelder of schuine dakramen zijn meestal sneller vuil dan ramen op hogere verdiepingen.
 12. Gebruik van huishoudelijke geneesmiddelen voor schone ramen
  Kranten en spiritus zijn al genoemd. Daarnaast zijn er nog andere geneesmiddelen voor huishoudelijk gebruik die een streeploze glans beloven. Voeg in plaats van spiritus gewoon azijn of citroensap toe aan het reinigingswater. Ze lossen kalkdeeltjes op in leidingwater en oude strepen op de ruit. De tannines in zwarte thee hebben een vetoplossend effect. Breng een kopje thee met twee zakjes aan de kook, laat ongeveer 10 minuten trekken en voeg toe aan het schoonmaakwater. Een oude panty absorbeert zelfs de fijnste vuildeeltjes en zorgt voor een goed zicht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *