Geschikte rolgordijnen voor elk raam

Rolgordijnen waren vroeger gemaakt van dikke stof en maakten veel te veel lawaai bij het op- en neer rollen. Nu heeft het klassieke raamdecoratie een nieuwe look: de nieuwste rolgordijnen zijn praktisch, gemakkelijk te gebruiken en zien er echt goed uit.

U kunt uw rolgordijnen en jaloezieën rechtstreeks in de glaslatten, op de raamvleugel of voor de raamsparing monteren. Hoe u dat doet, leest u in deze gids. 

Hoe worden rolgordijnen en jaloezieën gemonteerd?

Rolgordijnen, houten jaloezie en plisségordijnen voor ramen en deuren zijn praktische hulpmiddelen voor zonwering en verduistering. Omdat ze verkrijgbaar zijn in vele variaties, maten en kleuren, is er voor elk raam een geschikte zonwering. De meeste modellen zijn ook gemakkelijk te installeren.

Dankzij klembeugels voor het raamkozijn hoeft u zelfs geen gaten te boren voor de installatie, want de beugels kunnen gewoon worden vastgeklikt en vastgeschroefd. Als dit type installatie niet mogelijk is, hoeft u meestal maar twee gaten te boren om de beugels voor de zonwering te bevestigen. 

Klembeugel of montagebeugel?

Als u het rolgordijn of de jaloezie rechtstreeks aan het vensterraam wilt bevestigen, is de gemakkelijkste manier het gebruik van klembeugels. Om de klembeugels te bevestigen, opent u het raam en plaatst u de klembeugels boven op het raamkozijn. Als u wilt dat het rolgordijn ook aan de onderkant van het raam wordt bevestigd, plaatst u ook klembeugels op het onderste deel van het kozijn. Draai nu de klemmen vast. Dit gebeurt bij de meeste modellen met een soort schroefklem.

Als u het rolgordijn, plissé gordijn of jaloezie op een andere plaats monteert dan het vensterraam, moet u meestal gaten in de muur boren om de beugels met schroeven te bevestigen. Gebruik een waterpas om de positie van de beugels uit te lijnen. Schroef vervolgens de beugels of bevestigingshaken in de muur. 

Nu kunt u het rolgordijn ophangen, de zijkanten controleren en de schroef vastdraaien. Voor een uniforme look zijn er speciale afdekkingen voor de hoofdrails.

Montage in de glaslatten

Rolgordijnen en jaloezieën kunnen rechtstreeks in de glaslatten worden geschroefd als deze breed genoeg zijn. Daartoe moet de afstand tussen de ruit en de buitenrand van de glaslatten ten minste 15 mm bedragen. Met deze minimumdiepte kan het rolgordijn of de jaloezie gemakkelijk aan de rand van het venster uitsteken. Idealiter zou de glaslat dus 25 mm diep moeten zijn.

Rolgordijnen met glaslatten zijn populair omdat ze compact gemonteerd zijn en geen ruimte innemen voor het raam. Volg bij de installatie de instructies van de fabrikant. Afhankelijk van het model kunt u het rolgordijn vastschroeven of lijmen.

Montage op de raamvleugel

Als u de houder voor rolgordijnen, jaloezieën of plisségordijnen op de raamvleugel monteert, loopt de verduistering voor de raamvleugel langs. Voor de bevestiging moet u gaten boren voor deuvels en schroeven of hoeken gebruiken om de jaloezieën op te hangen.

Als alternatief kunt u speciale klembeugels gebruiken waaraan rolgordijnen en dergelijke kunnen worden bevestigd zonder dat u gaten hoeft te boren. Vooral in huurappartementen is het aan te bevelen klembeugels te gebruiken, omdat u die weer kunt verwijderen zonder sporen achter te laten.

Montage in de nis van het venster

Installeer uw rolgordijn in de uitsparing van het raam als u wilt dat de verduistering zich uitstrekt over zowel de ruit als het venster. Gewoonlijk worden jaloezieën en rolgordijnen die niet door een zijgeleiding zijn bevestigd, in de uitsparing van het raam bevestigd. In dit geval worden zij met deuvels en schroeven in het plafond van de bovendorpel van het venster gemonteerd. Bij dit type installatie moet ervoor worden gezorgd dat de zonwering hoog genoeg wordt gemonteerd, zodat het raam nog kan worden geopend wanneer het rolgordijn of de jaloezie is ingetrokken.

Om het rolgordijn of de zonwering in de uitsparing van het raam te installeren zonder te hoeven boren, kunt u ook praktische trekstangen gebruiken. De stangen zijn flexibel in lengte en kunnen in de raam uitsparing worden geklemd door ze eenvoudig aan te draaien.

Aluminium jaloezieën gemonteerd in een uitsparing van een venster.

Om het gehele raam inclusief de bovendorpel te bedekken, kunnen ook jaloezieën, rolgordijnen en plisségordijnen voor de deur uitsparing worden gemonteerd. Bij dit type installatie bevestigt u de verduistering ofwel aan de muur boven het raam ofwel aan het plafond. Hier profiteert u van het feit dat zelfs wanneer het raam is gekanteld en de jaloezie is neergelaten, er weinig licht de kamer binnendringt. Als ook de uitstekende vensterbank moet worden afgedekt, gebruik dan verstelbare beugels voor de muurbeugel, waarmee u de afstand tussen de muur en het rolgordijn of jaloezie individueel kunt bepalen. Zorg er ook hier voor dat het raam nog ongehinderd kan worden geopend wanneer de jaloezie is ingetrokken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *