Deskundige gids voor de aankoop van ramen voor nieuwe en oude gebouwen

Welke ramen moet ik kopen? Wanneer is het de moeite waard om ramen te vervangen? Waar moet ik op letten bij de aankoop van ramen? Wat is het verschil tussen moderne ramen en oudere modellen? Wat kosten nieuwe ramen?

Een raam vervult verschillende taken: Ze laten licht binnen. Ze bieden de bewoner een uitzicht. Soms zijn ze ook een uitgang naar het balkon of terras. Ze dienen als frisse luchtinlaten. Ze fungeren als warmte-isolatie en tegelijkertijd als warmte-isolatie en als inlaat voor warmte. Ze bieden veiligheid en geluidsisolatie. Ramen die geen recht (meer) doen aan deze vele en gevarieerde taken of niet zijn ontworpen om dit te doen zijn – net als kapotte ramen – reden genoeg om ze te vervangen. Maar welke ramen koopt u vandaag het beste? Moderne ramen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en modellen. De prijzen van ramen verschillen naar gelang hun afmetingen. In deze gids voor de aankoop van ramen hebben onze energie-experts alle belangrijke informatie samengevat, zodat u goed uitgerust bent om nieuwe ramen te kopen.

Eisen aan moderne ramen in een oogopslag

Als onderdeel van de buitenschil van een gebouw kunnen moderne ramen – in tegenstelling tot veel oude modellen – nu een effectieve bijdrage leveren aan de verbetering van de energie-efficiëntie. Maar ook al is energiebesparing aan de orde van de dag en moeten ramen ook constructief kunnen worden blootgesteld, dan nog moeten ramen niet alleen een warmte-isolerende werking hebben, maar ook als zonnecollector fungeren, zodat de zonnewarmte in de ruimte doordringt en zo de verwarmingsinstallatie ontlast.

Bovendien moeten moderne ramen inbraakwerend zijn om de privacy van de bewoners van het huis te beschermen. Ze moeten ook bescherming bieden tegen het dagelijkse lawaai van de straat. Ze voorzien de bewoners ook van licht en frisse lucht en bieden toegang tot het balkon en het terras zonder drempels. Al deze taken vereisen een uitgekiende ontwerpbasis. Wie van plan is om nieuwe ramen te kopen, staat voor een uitdaging: de markt zit vol met verschillende modellen tegen verschillende prijzen.

De belangrijkste redenen om nieuwe ramen te kopen

De volgende motieven worden het vaakst genoemd als reden om een raam te kopen:

Energiebesparende nieuwbouw

In de regel worden in nieuwe gebouwen warmte-isolatieramen geïnstalleerd die overeenkomen met het energiebehoefteprofiel. Bij de aankoop van ramen is de kans groter dat het probleem van de inbedrijfstelling zich hier voordoet. Moet de aannemer ook de ramen leveren of moet er een extra raambedrijf worden ingeschakeld. Het eerste geval kan leiden tot hogere kosten voor de ramen, de structurele verantwoordelijkheid ligt dan echter in een hand. Als de ramen elders worden gekocht, moet met name de verantwoordelijkheid voor de juiste raamafmetingen in acht worden genomen.

Vervanging wegens schade

Gebroken ramen, kromme kozijnen, lekkende ramen die kou en warmte ongecontroleerd in en uitlaten, verouderde ruiten die noch geluid noch warmte isoleren, kozijnen die vervallen zijn in materiaal of constructie, omslachtige en/of onveilige sluitingen – het zijn allemaal constructieve gebreken die kunnen worden hersteld door het vervangen van één of alle ramen.

Opknapbeurten

Gezien de technische vooruitgang worden ramen die vóór 1995 zijn gebouwd, in dit land als vervangwaardig beschouwd. Zonder noodzaak zou men niet noodzakelijk nieuwe ramen kopen. Als een huis echter wordt gerenoveerd, moeten ook energetische zwakke punten worden hersteld met een bepaalde mate van de maatregelen en/of renovatie van bepaalde bouwelementen. In deze cursus worden vaak ook de ramen uitgewisseld. De Energiebesparingsverordening 2014 (EnEV 2014) stelt bepaalde minimumeisen aan de warmte-isolatienorm van ramen. Als u de beglazing vervangt, bedraagt de maximaal toegestane U-waarde van de beglazing (Og-waarde) volgens de EnEV 2014 1,1 W/(m2K). Indien ramen in hun geheel worden aangekocht, bedraagt de Uw-waarde 1,3 W/(m2K), zoals in nieuwe gebouwen.

Welke kozijnen moet ik kopen?

In wezen bieden retailers u vandaag de dag drie materialen aan die samen de kozijnen vormen: Kozijnen van hout, kunststof of metaal (vooral aluminium). Er zijn ook ramen waarvan de kozijnen gemaakt zijn van een combinatie van materialen, zoals hout-aluminium kozijnen. Elk kozijnmateriaal heeft specifieke eigenschappen waar u rekening mee moet houden bij de aankoop van nieuwe ramen.

Houten frames

Houten kozijnen zijn gemaakt van zacht naaldhout zoals den en sparrenhout of harde eik. De hernieuwbare grondstof hout heeft een natuurlijke warmte-isolatie en geeft de houten kozijnen een goede ecologische balans. Als u op zoek bent naar lokale producten bij de aankoop van ramen, kiest u tegen tropisch hout met een slechtere klimaatbalans. Het voordeel: uw nieuwe ramen zijn onderworpen aan strenge Europese en Nederlandse voorschriften die de structurele en gezondheidsveiligheid garanderen. De aankoop van houten ramen betekent echter dat u de kozijnen moet onderhouden en onderhouden om de kwaliteit van de kozijnen die u hebt gekocht voor een lange tijd te behouden. Het hout van het frame is immers aan de buitenzijde blootgesteld aan weer en wind. Koop daarom ramen waarvan de houten kozijnen met moderne technologie mechanisch zijn voorbehandeld (hydroplaneren), zodat ze extreem weerbestendig zijn. Dit bespaart niet alleen onderhoudsmateriaal en -inspanning, maar verlengt ook de onderhoudsintervallen. Houten frames met een buitenste aluminium behuizing zijn veel robuuster.

Kunststof frame

Als u plastic ramen koopt, hoeft u ze nauwelijks te onderhouden. De nieuw aangeschafte ramen zijn robuust en snel en met weinig moeite schoon te maken (lauw spoelwater). De klassiekers zijn witte kunststof frames, ondertussen zijn er verschillende gekleurde kunststof frames, waaronder ook gelakt. Soms worden kunststof frames voorzien van een stabiliserende en gekleurde aluminium behuizing of gecoat met acrylglas. Moderne kunststof frames hebben vaak luchtkamers die hun thermische isolatie verbeteren, maar soms ook breder maken.

Aluminium frames

Met een aluminium kozijn heb je een stabiel raam gekocht, dat ondanks de goede statica vrij groot kan zijn en weinig weegt. Aluminium ramen worden meestal gekocht om optische redenen, omdat het metaal er modern uitziet en harmonieus in het gevelbeeld kan worden geïntegreerd. Tegenwoordig compenseren fabrikanten de slechte warmte-isolatie van het metaal enerzijds met constructieve maatregelen. Aan de andere kant zijn er hout-aluminium ramen die de esthetische voordelen van aluminium combineren met de warmte-isolerende eigenschappen van hout.

Deskundige tip: De warmte-isolatie van een raamkozijn wordt vaak als Uf-waarde voor de warmteoverdrachtcoëfficiënt gegeven. Vergelijk bij de aankoop van een raam de gegevens van de fabrikant: hoe lager de Uf-waarde, hoe beter het raamkozijn isoleert.

Welke ruiten moet ik kopen?

Van moderne ramen kunt u warmte-isolerende, geluidsisolerende en borgende eigenschappen verwachten. Naast de kozijnen zijn ook de ruiten hiervoor bepalend.

Warmte-isolatie

Wie vandaag de dag ramen gaat kopen, moet thuiskomen met warmte-isolerende modellen. De huidige dubbele of driedubbele beglazing is dubbel of driedubbel en kan tot 15 procent energie besparen in vergelijking met enkele of dubbele oude ramen. Door ramen te kopen, bespaart u op verwarmingsenergie en verwarmingskosten. Dit komt doordat nieuw aangekochte ramen van de moderne generatie niet alleen een composietruit hebben, maar in de holtes ook inerte gassen worden afgevuld en soms ook een reflecterende, flinterdunne metaallaag wordt aangebracht. Oudere modellen kunnen dit doel niet bereiken.

Deskundige tip: Het RAL-keurmerk “Meerruits isolerend glas”, dat na grondige tests door neutrale testinstituten wordt toegekend, is een van de beste oriëntatiehulpmiddelen bij de aankoop. De klant kan de kwaliteitsgarantie van een product dan gemakkelijk herkennen aan het jaarlijks uitgereikte certificaat en het keurmerk “Meerruits isolatieglas”.

Inbraakbeveiliging

Daarnaast zijn nieuwe ramen gemaakt van veiligheidsglas dat niet in tientallen stukjes gebroken glas barst, maar in een gemakkelijk te hanteren scherftapijt. Let bij de aankoop van de nieuwe ramen op de RC-weerstandsklassen, die sinds 2011 worden gebruikt om ramen te voorzien van een veiligheidslabel. Particuliere woningen moeten ten minste ramen met weerstandsklasse RC 2 kopen die door de politie worden aanbevolen. Dit verlengt de tijd die een inbreker nodig heeft om door een glasplaat te dringen. Veel inbrekers geven het dan op.

Geluidsisolatie

Bij de geluidsisolatie moeten de nieuw aangekochte ramen voor privégebouwen voldoen aan de geluidsisolatieklasse 4, d.w.z. dat het doordringende geluid met 40 tot 44 decibel wordt geïsoleerd. Niet alle ramen hoeven echter in een hoge geluidsisolatieklasse te worden aangeschaft. Hier is het voldoende als alleen die ramen geluiddicht zijn die zijn uitgelijnd met overeenkomstige geluidsbronnen zoals wegen.

Welke prijzen kan ik verwachten bij de aankoop van ramen?

Hoe hoger de kwaliteit en multifunctioneler de ramen die u wilt kopen, hoe duurder ze zijn. Houd er rekening mee dat ook het verwijderen van oude ramen, het weggooien ervan en de installatie van nieuw aangekochte ramen extra kosten met zich meebrengt. U moet rekening houden met ongeveer 100 tot 150 euro per raam. Het is het beste om aanbiedingen te krijgen van verschillende ambachtslieden en ze te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te kiezen. Soms bieden de gespecialiseerde bedrijven ook gunstige ramen aan, omdat ze in samenwerking met een fabrikant werken. Dit kan ook helpen om veel geld te besparen bij het kopen van ramen.

Economische efficiëntie

Gezien de hoge kosten die de aankoop van ramen met zich meebrengt, rijst de vraag in hoeverre de aankoop van zeer goed geïsoleerde ramen zich verhoudt tot de minder goede standaardramen. Een vuistregel luidt dat een vermindering van de U-waarde met 0,1 het energieverbruik met ongeveer 11,8 kWh vermindert. Dit komt bijvoorbeeld overeen met een besparing van ongeveer 1,2 liter stookolie. Als dit wordt geëxtrapoleerd naar de levensduur, kunnen de extra kosten voor de aanschaf van nieuwe energiebesparende ramen meestal na 5 tot 7 jaar worden terugverdiend.

Om te beslissen of de aankoop van een “normaal” raam zonder subsidies op lange termijn goedkoper is dan de aankoop van moderne warmte-isolatieramen met subsidies, moeten zij het besparingspotentieel van beide raamvarianten voor de geschatte levensduur berekenen en de desbetreffende investeringskosten – in het geval van de energiebesparende variant minus subsidies – van de besparingen aftrekken.

Een snelle evaluatie van uw vensteraankoop wordt door onze venstercalculator verzorgd, die voor u de meest economische venstervariant berekent.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *